Hoe bedenk ik een veilig wachtwoord
bijgewerkt op 8 jaar geleden

Hierbij enkele tips om een veilig wachtwoord te bedenken en veilig te houden

1. Gebruik geen 'slimme' wachtwoorden zoals Gehe1m of w@chtw00rd e.d.
2. Geef NOOIT jouw wachtwoord aan een ander.
3. Gebruik niet dezelfde gebruikersnaam/wachtwoordcombinatie op verschillende plekken.
4. Bedenk een wachtwoord dat langer is dan 8 tekens. (15 tekens of langer)
5. Bedenk een makkelijk te onthouden zin met tenminste een getal en een leesteken (symbool).
De zin: "Wat een gezeur met die wachtwoorden zeg, dat kan ik allemaal niet onthouden hoor!"
Neem van deze zin de eerste letter van alle woorden: Wegmdwzdkianoh! Dit wachtwoord kun je als een veilig wachtwoord beschouwen zolang je het niet opschrijft en doorverteld. Als je het nog wat veiliger wil maken vervang dan bijvoorbeeld letters door symbolen volgens een methode die voor jou zinnig is. Bijvoorbeeld:

Vervang letter ...
door ander teken...
a @
b 6
B 8
c ( of [ of {
e & of 3
h 4
i 1
j ]
l !
n ^
o 0
q 9
s $ of 5
x *
z 2

6. Wegmdwzdkianoh! is nu dus een onveilig wachtwoord! Gebruik het niet.
7. Log nooit in met jouw gebruikersgegeven op de iPad of macbook van een collega of een leerling.
8. Laat nooit collega's of leerlingen op jouw iPad of Macbook inloggen bij hun account. Nooit doen dus.
9. Zorg dat je geen wachtwoord of unlockcode moet ingeven als jouw machine verbonden is met een Beeldscherm. Iedereen kan dan meekijken.
10. Gebruik je gezonde verstand. Laat je iPad en/of Macbook niet achter in de klas, op het leerplein, Petit Cafe of waar dan ook.

We hebben heel bewust in ons wachtwoordbeleid niet opgenomen dat wachtwoorden regelmatig gewijzigd moeten worden. Dit hebben we gedaan omdat dat juist een averechts effect heeft. Door het wel afdwingen van regelmatig wijzigen gaan mensen juist wachtwoorden opschrijven, wat de veiligheid juist teniet doet.